Wat is koopkracht

Wat is koopkracht nu eigenlijk. Je hoort vaak dat deze gaat stijgen of voor bepaalde groepen juist niet. Dien je jezelf hier druk over te maken?

Bij een stijgende koopkracht krijg je meer te besteden. Dit cijfer wordt bepaald op basis van een berekening voor verschillende groepen mensen met verschillende leefsituaties, gezinssamenstelling, leeftijd, inkomen, bestedingen en ga zomaar door.. Uiteindelijk wordt er dan gemiddeld gekeken of mensen meer of minder kunnen kopen in vergelijking met een voorgaand jaar. 

Koopkracht geeft aan hoeveel je met  jouw beschikbare inkomen kunt kopen.

Zeer algemene indicatie

In mijn optiek is dit een zeer algemene indicatie. Een stijging van de energieprijzen spelen doorgaans een grote rol. Maar stel dat je zonnepanelen hebt geplaatst, dan zal je minder voelen van de stijging van energieprijzen. 

Een andere belangrijke post zijn brandstofkosten. Maar stel dat je geen auto hebt, dan zal je hier ook niks van merken. 

En dan hebben we nog de stijging van de huur, waarvan als je een koopwoning bezit geen last hebt. Daarnaast wordt er ook gerekend met het gestandaardiseerde inkomen van de groep waarop de steekproef van toepassing is. Hoeveel je daadwerkelijk kunt kopen zal voor een ieder weer net iets anders zijn.

Er wordt gewerkt met een grote steekproef om de cijfers door te rekenen. Vervolgens wordt op basis van deze groep van de steekproef, de ontwikkeling van de koopkracht berekend.

Zelf jouw koopkracht beïnvloeden

Door zelf eens jouw uitgaven onder de loep te nemen, kan je vaak meer besparen dan dat de algemene koopkrachtontwikkeling je oplevert. Je kan dan ook zelf bepalen hoeveel goederen en diensten je koopt, van de groep die duurder is geworden. Heb is extra geld nodig, dan zijn er ook nog andere opties.

Zelf koopkracht beinvloeden

Meer gaan verdienen

Je kunt ook zorgen dat je meer gaat verdienen. Op die manier gaat de koopkracht ook direct omhoog. Wanneer is de laatste keer dat je om salarisverhoging hebt gevraagd? Niet geschoten is altijd mis, dus waarom zou je dat niet eens proberen. 

Maar ook kan je proberen om via bijvoorbeeld te gaan verkopen via Bol, of het beginnen met affiliate marketing, jouw maandelijkse inkomen te verbeteren. Het voordeel daarvan is dat je van niemand afhankelijk bent.

Salaris en prijsontwikkelingen

Het salaris stijgt doorgaans elk jaar een paar procent. Dit is mede afhankelijk van de afgesloten CAO. Prijzen zijn daarentegen veel onvoorspelbaarder. Een gebrek aan bepaalde grondstoffen kan plotseling prijzen sterk doen stijgen. Daarentegen zijn er ook producten die door de jaren heen alleen maar goedkoper zijn geworden. 

Dit komt met name door concurrentie. Indien concurrentie toeneemt, zullen de prijzen gaan dalen. Zeker indien de nieuwe concurrenten prijsvechters zijn. Denk hierbij aan een keten zoals Action. 

Maar ook op het gebied van vliegtickets zie je dit terug. De prijzen die je soms voorbij ziet komen, bij maatschappijen zoals Ryanair of Wizzair, zijn absurd. Als je een beetje zoekt, zie je soms vliegtickets naar Barcelona voorbijkomen voor 10€. Voor dat geld kom je met de trein niet zo heel erg ver.