Een call to action is extreem belangrijk binnen de online marketing. Want wat heb je aan webshop bezoekers als ze niks kopen?
Call to action betekenis
De letterlijke vertaling van call to action is “oproep tot actie”. Het uiteindelijke doel is dat een websitebezoeker actie onderneemt. Dit is vaak het overgaan tot een aankoop maar kan ook het inschrijven op een nieuwsbrief zijn, of het geven van feedback. Om dit te bereiken dien je een websitebezoeker aan te zetten tot het nemen van de gewenste actie.
Stel je ontvangt maandelijks 10.000 bezoekers op een website. Het verschil tussen 2% van de bezoekers die een actie onderneemt of 3% is enorm. Een call to action (cta) speelt hier een belangrijke rol.
Wat drijft conversie?
Het is niet alleen de call to action die een belangrijke rol speelt bij conversie. Ook het geven van goede informatie is erg belangrijk. Het is de samenhang van de content en de call to action, wat uiteindelijk de conversie bepaalt.
Alleen een schreeuwerige knop op jouw website, die aanzet om iets te kopen, zal niet gaan werken. Je dient eerst het vertrouwen te winnen van de websitebezoeker.
Bij affiliate marketing draait het om conversie. Daarom is het van belang om hier goed over na te denken.
Hoe laat je een websitebezoeker actie ondernemen?
Op deze pagina gaan we specifiek dieper in op de call to action. Er zijn een aantal elementen die hierbij een belangrijke rol spelen. Je moet echter niet vergeten dat je een call to action ook moet aanpassen aan de doelgroep.
Het is dus niet zo dat er een standaard concept bestaat dat altijd werkt. Testen is dan ook erg belangrijk. Door een keer de kleur te veranderen, tekst aan te passen en de knop op een andere plek te plaatsen, kom je er achter wat voor jou het beste werkt.
1. De juiste positionering
Een goede positionering van een cta knop is essentieel. Wanneer je call to action buttons direct aan het begin plaatst, dan heb je de websitebezoeker nog niet warm gemaakt om een actie te ondernemen. De kans is dan groot dat de bezoeker geen actie gaat ondernemen en de website zelfs direct verlaat, omdat het als te opdringend wordt ervaren.
Plaatste je daarentegen een knop helemaal onderaan een pagina, dan zullen veel bezoekers de website al verlaten hebben. Lang niet iedereen leest een hele pagina. Een groot gedeelte van de websitebezoekers is voor die tijd al afgehaakt.
Persoonlijk ben ik voorstander van twee cta`s per pagina. Optimaal is dan om ergens net boven het midden van de pagina jouw cta te plaatsen. Dit wordt vaak aangegeven als boven de vouw.

Je verschaft de nodige goede informatie en vervolgens geef je de bezoeker de kans om tot actie over te gaan. Dan heb je mensen die nog twijfelen. Daarom geef je vervolgens nog meer gedetailleerde informatie en plaats je aan het einde van de pagina een tweede cta button.
2. Een goed design maken
Design is erg belangrijk. Het moet duidelijk zijn dat je ergens op kunt klikken om de actie te ondernemen. Naast een opvallende kleur, speelt ook de grootte een belangrijke rol.
Hier geldt echter ook weer dat het niet te opvallend moet zijn, waardoor het schreeuwerig wordt. Dit zal mensen doen afhaken. Vergelijk het een beetje met opdringerige verkopers die je in vakantielanden vaak tegenkomt.
3. De juiste tekst gebruiken
De tekst van een button is een ander belangrijk aspect. Hierbij dien je te voorkomen dat mensen bang worden. Woorden zoals “nu direct kopen” kan je beter vermijden. Bezoekers worden dan bang, dat wanneer zij op de knop klikken, ze direct ergens aan vast zitten.
Je moet als het ware een tekst verzinnen, waardoor het lijkt dat de bezoeker wanneer hij of zij niet klikt, iets mis loopt. Daarom worden er vaak teksten gebruikt zoals “nu profiteren” of “mis deze aanbieding niet”. Je wekt dan de indruk dat wanneer je niet klikt, je echt iets misloopt.
Je dient uit te kijken voor te lange teksten. Kort en krachtig is het devies.
4. Creëren van urgentie
Internetgebruikers worden steeds kritischer. Er wordt veel vergeleken en getwijfeld, alvorens er een beslissing wordt genomen. Zelf heb ik een tijd in de online travel industry gewerkt. Daar was het zelfs zo, dat 10.000 zoekopdrachten 1 boeking opleverde.
Je dient dan ook een situatie te creëren, waarbij de bezoeker het idee krijgt, dat als ze niet direct tot actie overgaan, dat ze dan echt iets mislopen. Zo voorkom je dat de bezoeker naar de website van een concurrent gaat. Hierbij kan je de gebiedende wijs gebruiken. Of het gebruik van de gebiedende wijs altijd het beste werkt, is echter de vraag.

Op dit vlak verschillen de meningen. Het gebruiken van een soort commando in een cta, zal voor sommige bezoekers werken en voor anderen juist een tegenovergesteld effect hebben.
In mijn opinie hangt het af van de situatie, of de gebiedende wijs de voorkeur heeft. Als je termen zoals “aanbieding”, "korting" of "profiteren" gebruikt, dan zou ik dit wel doen. Bij meer algemene termen zou ik het dan weer niet doen.
5. Zorg voor de juiste verwachting
Nadat jouw bezoeker op de call to action button heeft geklikt, dan dient de actie nog te worden afgerond. Er kan bijvoorbeeld iets aan een winkelmand worden toegevoegd maar dan is er nog geen sprake van een verkoop.
Gebruik je de tekst “nu profiteren” dan dien je ook met een goede aanbieding te komen. Anders zal de potentiële koper alsnog afhaken. Dan heb je wellicht een goede klikratio met betrekking tot het klikken op cta`s, maar zullen de uiteindelijke verkopen alsnog tegenvallen.
Meten is weten
Websitebezoekers zijn vaak onvoorspelbaar. Het werken met verschillende cta buttons en deze testen op klikgedrag is dan ook essentieel. Op dit vlak is A B testen dan ook essentieel. Bij een A B test worden er random verschillende buttons gebruikt, waardoor je eenvoudig kunt terugzien wat het beste werkt.
Geen of wel online geld verdienen zit vaak in de details.
Een andere kleur kan soms al een enorm verschil maken. Dit is echt iets wat je niet moet onderschatten. Ook al denk jij dat je een goede cta hebt gemaakt, het gaat erom wat de websitebezoeker hiervan vindt. Je kunt heel veel variëren en testen. Zo is het zeker mogelijk dat de herkomst van een websitebezoeker een belangrijke rol speelt.

Wellicht dien je voor bezoekers die via social media binnenkomen een andere cta te gebruiken, dan de bezoekers die je via Google binnenhaalt.
Call to action voorbeelden
Voorbeelden van goede cta`s zijn er ten overvloede. Echter, een cta staat nooit op zichzelf. Deze maakt deel uit van een pagina. Gewoon een cta kopiëren die als goed wordt gezien, zal dan ook niet gaan werken.
Je dient goed te bekijken wat de opbouw is van de pagina. Wat is de plek waarop deze geplaatst wordt en hoe wordt er naar toe gewerkt? Goede calls to actions zijn geïntegreerd in een pagina. Voordat deze verschijnt, dient de websitebezoeker al enthousiast te zijn gemaakt. Dat neemt niet weg dat je via het bekijken van voorbeelden inspiratie kunt opdoen.
Jouw call to action is extreem belangrijk. Maar zie dit altijd als een onderdeel van een pagina of bericht. Zorg daarnaast dat de tekst en positionering logisch zijn.
Stel hiervoor de vraag: Wanneer is een bezoeker klaar om actie te ondernemen? Op dat punt plaats je een call to action.