Waarom beleggen mensen in goud

Veel mensen zeggen dat je nooit de fout in kunt gaan als je in goud belegt. Goud wordt al eeuwenlang erkend als een waardevol bezit en tegenwoordig wordt het vaak gebruikt als afdekking tegen inflatie. Goud dient ook als een niet-gecorreleerd actief dat kan worden gebruikt om je portefeuille in onzekere tijden te diversifiëren. Door deze voordelen is goud een van de meest populaire alternatieve activa geworden die beleggers aan hun portefeuilles kunnen toevoegen. Beleggen in goud kan zowel fysiek als online.

Diversificatie

Goud is een veilige haven en een activa die al tientallen jaren een goede diversificatie van aandelen en obligaties is. Goud kan een actief zijn dat helpt om het risico in je portefeuille te verminderen. Het is niet gecorreleerd met andere activaklassen. De prijs van goud beweegt niet samen met aandelen of obligaties. Het is ook niet gecorreleerd met andere grondstoffen. De prijzen van landbouwproducten, olie en gas fluctueren op andere tijden dan die van edele metalen zoals goud of zilver. Bovendien is goud noch positief, noch negatief gecorreleerd met de meeste valuta's.

Het kan enige bescherming bieden tegen schommelingen in wisselkoersen. Andere soorten investeringen hebben de neiging om meer gecorreleerd te zijn. Dit maakt ze minder effectief als diversifiers, omdat ze allemaal tegelijkertijd door vergelijkbare factoren worden beïnvloed. Goud is ook erg toegankelijk en je kunt ze kopen bij Doijer & Kalff om je beleggingen te diversifiëren.

Liquiditeit

Beleggers die zich willen indekken tegen inflatie kunnen overwegen om in goud te beleggen. Liquiditeit is het gemak waarmee een actief kan worden gekocht of verkocht zonder de prijs ervan te beïnvloeden. Goud heeft de hoogste mate van liquiditeit van alle activa. Dit verklaart waarom het van oudsher wordt gezien als een veilige haven in tijden van onzekerheid. De reden voor de hoge mate van liquiditeit van goud is dat het gemakkelijk kan worden ingewisseld voor contanten, andere activa of andere opties zoals obligaties en aandelen.

Wil je je goudbaren inwisselen voor contant geld, dan kan dat snel en tegen een voorspelbare koers die niet veel fluctueert van dag tot dag of zelfs van uur tot uur. Goud kan dienen als verzekering voor je portefeuille in tijden van economische onzekerheid en onrust.