Verkopen op marktplaats

Marktplaats is een begrip in Nederland. Als je van iets af wilt dan is verkopen op marktplaats een van de meest gebruikt opties. Het is bovendien een leuke manier van extra geld verdienen.

Verkopen op marktplaats is gratis

De meeste spullen kan je gratis aanbieden op marktplaats. Het is echter wel zo dat in categorieën waarin er veel aanbod is, dat jouw advertentie razendsnel naar beneden zakt. Voordat je het weet ben je alleen nog te vinden op pagina 10 of nog lager. Dit maakt de kans om te verkopen er natuurlijk niet groter op.

Je het wel de mogelijk om te betalen voor jouw advertentie zodat deze op de eerste pagina wordt weergegeven. Het hangt ervan af wat je verkoopt of dit het waard is of niet.

Verkoop je bijvoorbeeld iets van een specifiek merk, dan zullen mensen hierop zoeken. En dan is het niet zo heel erg, ook al staat jouw advertentie niet bovenaan. 

Auto`s kan je niet gratis verkopen op Marktplaats. Hiervoor dien je een bedrag te betalen, dat kan oplopen tot 25 euro. Gezien het enorme bereik van Marktplaats vind ik dat persoonlijk een redelijk bedrag. Zeker als je een auto in een duurdere categorie te koop aanbiedt. 

Besteed aandacht aan de beschrijving en foto`s!

Dit is echt superbelangrijk. Met een slechte beschrijving en/of onduidelijke foto`s zal je niet snel iets verkopen. Dus in plaats van snel even iets op marktplaats zetten, zou je hier toch even de tijd voor moeten nemen. En maak je foto`s bij goed daglicht! Goede foto`s maken echt een wereld van verschil.

productbeschrijving

Wees eerlijk en realistisch

Om klachten te voorkomen dien je ook eerlijk te zijn in jouw omschrijving. Het is aanlokkelijk om in de beschrijving zo goed als nieuw te zetten, maar doe dit alleen als dit ook echt zo is. 

Een pakkende omschrijving

Je hebt 60 tekens die je kan gebruiken, die worden getoond in de resultaten op marktplaats. Dit is niet zoveel en deze dien je dan ook goed te gebruiken. Een pakkende en uitnodigende omschrijving zodat potentiële kopers op jouw advertentie klikken. 

De vraagprijs bepalen

Marktplaats geeft een indicatie van prijzen van gelijkaardige items die te koop staan. Het is dus zaak om te zorgen dat je geen prijs gaat vragen die veel hoger ligt dan bij vergelijkbare advertenties.

Aan de andere kant zullen mensen ook niet snel de vraagprijs gaan bieden. Dus wil je bijvoorbeeld 50€ voor iets ontvangen, dan zou ik persoonlijk de prijs op ongeveer 65€ zetten.Op die manier heb je een stukje onderhandelingsruimte. Je zult echter altijd mensen hebben die proberen voor een dubbeltje op de eerst rang te zitten. Een minimum biedbedrag op te geven is dan ook aan te bevelen. 

Betrouwbaarheid en verkopen via marktplaats

Helaas zijn er veel onbetrouwbare kopers en verkopers actief op marktplaats. Dit komt het imago van marktplaats niet ten goede. Ook al wordt een account verwijderd, dan is het eenvoudig om weer een nieuw account aan te maken. Wel kan je bekijken wat de historie en rating van een bepaalde persoon op marktplaats is. Het komt tegenwoordig echter ook voor dat marktplaats accounts worden verkocht.

Het zegt dus ook weer niet alles. Persoonlijk zou ik nooit iets opsturen voordat het betaald is. Denk niet, het komt wel goed, want dat kom je bedrogen uit.

Het goede nieuws is wel dat je op marktplaats extra de mogelijkheid “gelijk oversteken” kunt gebruiken. Op die manier wordt je beschermd tegen fraude. Je dient er wel een klein bedrag voor te betalen maar dat is het mijn inziens zeker waard. 

betrouwbaar verkopen

Ook komt het regelmatig voor dat je een overeenkomst met iemand hebt gesloten en dat je vervolgens niks meer van die persoon hoort. Of je krijgt vele vragen en uiteindelijk hoor je ook niks meer van die persoon. Zoveel mogelijk informatie bij de advertentie zetten kan hierbij helpen. 

Nepartikelen

Namaakproducten kom je helaas ook redelijk wat tegen op Marktplaats. Soms zijn deze producten dermate goed nagemaakt dat deze niet van echt te onderscheiden zijn. In andere gevallen is het overduidelijk. Persoonlijk zou ik nooit een duur merkartikel kopen zonder dit eerst gezien te hebben.

Dit vind ik over het algemeen altijd wel een aanrader. Wanneer ik iets via marktplaats koop, dan is dit meestal in de buurt. Zo kan ik persoonlijk bij de verkoper langs gaan om het gekochte artikel te bekijken. Op die manier voorkom je teleurstellingen. En altijd vragen om een vast telefoonnummer. Iemand die alleen zijn mobiel wil geven zou een rode vlag moeten zijn.

Verkopen via andere platforms

Je kan jezelf tegenwoordig ook eenvoudig aanmelden als verkoper op Bol.com. Verkopen via Bol.com werkt in mijn opinie prettiger dan via marktplaats. De koper geniet bescherming waardoor zij eerder iets via Bol kopen dan verkopen op marktplaats.

Daarnaast biedt Bol in mijn ogen ook veel meer mogelijkheden. Je kan er zelfs je werk van maken en een volledig inkomen gaan verdien via het verkopen op Bol.

De Bol masterclass is daarvoor een handige training. Aan de hand van die training leer je alle ins en outs van het verkopen via Bol.