We lenen steeds vaker. Dit komt mede doordat het steeds gemakkelijker wordt om een contract af te sluiten. Online beschik je direct over tal van verschillende aanbieders en een aanvraagformulier is zo ingestuurd. Dat betekent (gelukkig) niet dat iedere aanvraag zonder nadenken wordt ingewilligd. Geld lenen moet namelijk verantwoord worden gedaan. Daarom checkt een aanbieder altijd eerst of je in staat zal zijn om de lening af te lossen. Er zal dus altijd eerst een financiële check worden gedaan. Op die manier wordt voorkomen dat je jezelf in de financiële problemen stort door geld te lenen wat je niet terug kunt betalen. Geld lenen kost immers ook geld.

Hoewel de meeste mensen het lenen van geld proberen te vermijden, zijn er ook genoeg situaties waarbij dit vrijwel niet mogelijk is. Bijvoorbeeld wanneer je net meerdere tegenvallers hebt gehad en plotseling ook nog eens je auto (waar je geheel afhankelijk van bent) kapot gaat. Je spaargeld is er volledig doorheen en er moet op de korte termijn een oplossing komen. In dat geval is lenen een goed alternatief.

Wel is het in iedere situatie van belang dat dit verantwoord zal gebeuren. Daarom hebben we enkele dingen op een rijtje gezet waar je aan moet denken bij het lenen van geld.

Heb je al leningen lopen?

Bedenk eerst goed of je al leningen hebt lopen. Wanneer dit het geval is, kan het verstandig zijn om bij dezelfde aanbieder een lening af te sluiten. Het is namelijk heel onoverzichtelijk wanneer je tal van verschillende leningen bij diverse aanbieders hebt lopen. Je raakt dan zo gemakkelijk het overzicht kwijt.

Wil je wellicht je lening oversluiten naar een andere aanbieder? Dan kan dit voordelig zijn. Zeker wanneer de rentepercentages nu gunstiger zijn. Ook is dit een goede manier om alle leningen die nu al op je naam staan onder één aanbieder samen te brengen. Dat zorgt voor meer overzicht (én doorgaans gunstigere voorwaarden).

Controleer of je de kosten kunt (blijven) betalen

Geld lenen kost geld. Het mag dus nooit de makkelijkste weg zijn. Je kiest niet voor het afsluiten van een lening omdat het simpelweg een snelle oplossing is. Wees je er van bewust dat het altijd goedkoper is om zelf te sparen en dat je nu een langdurige verbintenis vastlegt. Controleer daarom altijd (ook zelf) eerst of je de kosten kunt betalen en dan ook nog eens comfortabel kunt leven.

Wanneer je een lening voor een langere periode afsluiten, is het ook goed om alvast over de toekomst na te denken. Niets ligt vast. Kun je de lening nog betalen als er plotseling iets wijzigt in je persoonlijke situatie? Bijvoorbeeld bij ontslag of overlijden van je partner? Houd er ook rekening mee dat jou wellicht iets kan overkomen gedurende het looptermijn. Dan wil je niet dat jouw partner of kinderen met de schulden worden opgezadeld. In de meeste gevallen kun je hier een levensverzekering voor afsluiten, waarmee de nabestaanden de schulden kunnen aflossen.