Omgaan met geld

Leren omgaan met geld is eigenlijk iets wat je maar mondjesmaat leert op school. Of eigenlijk helemaal niet. Dat verbaast mij ten zeerste. Met een paar handige tips, kan je direct leren beter omgaan met geld.

Hoe kan ik beter met geld omgaan?

Het begint met een overzicht maken van hetgeen er binnenkomt en hetgeen eruit gaat. Hetgeen er binnenkomt is over het algemeen vrij eenvoudig te achterhalen. Dit zal het salaris zijn daarnaast eventueel toeslagen en wellicht nog wat neveninkomsten. Dit alleen wanneer je over meerdere inkomstenbronnen beschikt.

Waar geef jij jouw geld aan uit?

Hetgeen eruit gaat in kaart brengen, vraagt iets meer tijd. Maar dit is eigenlijk het belangrijkste. De meeste mensen weten wel hoeveel zij per maand verdienen. maar op de vraag; Waar geeft je jouw geld nu maandelijks aan uit, kunnen slechts weinig mensen antwoord geven. 

Slechts weinig mensen hebben hun financiële administratie op orde en weten hoeveel geld zij maandelijks aan verschillende zaken uitgeven. Dit terwijl dit tegenwoordig met apps van de banken erg eenvoudig is. Je kunt uitgaven al direct in een bepaalde categorie plaatsen, waardoor je snel een goed inzicht hebt.

Hoe leer ik omgaan met geld?

Heb je elke maand weer problemen om rond te komen? Dan zou een cursus met geld omgaan uitweg kunnen bieden. Op die manier leer je hoe je ervoor zorgt, dat je niet in de financiële problemen terecht komt.

Een training omgaan met geld leert je hoe jouw inkomsten en uitgaven in balans kunt brengen. Max vandaag biedt bijvoorbeeld dergelijke cursussen aan. Vaak is er sprake van teveel onnodige uitgaven. Daarbij is het ook vaak zo, dat wanneer je stopt met geld uitgeven aan dergelijke zaken, dat je het ook niet zult missen. Het kan ook zo zijn, dat er gewoonweg structureel te weinig binnenkomt om de rekeningen te betalen. In een dergelijke situatie dien je extra inkomsten te genereren.

leren omgaan met geld

Meer uren gaan werken is dan de eenvoudigste oplossing.

Heb je geen geldproblemen?

Ook al kun je prima rondkomen, dat is een training omgaan met geld nog steeds zinvol. Wellicht kun je door anders met jouw geld om te gaan, op termijn wel financieel onafhankelijk worden. Wanneer je dit kunt bereiken door onnodige uitgaven te schrappen, wellicht het geld wat er extra overblijft slim te investeren, dan is dat in mijn opinie een erg slimme keuze.

Op het moment dat er veel geld binnenkomt, dan is het ook erg aantrekkelijk om veel uit te gaan geven. De vraag is dan of je daar ook echt gelukkig van wordt.

Discipline opbrengen

Discipline is erg belangrijk bij geldzaken. Zeker wanneer het tijd is om de geldzaken weer op orde te krijgen.  Om mij  heen zie ik ook steeds meer mensen, die creatief met geld omgaan. Zo gebruiken zij een creditcard, zodat zij niet direct hoeven te behalen. 

Dit zorgt echter alleen voor uitstel. Omdat je op die manier ook uitgaven gaat opstapelen wordt het betalen van de rekening van de creditcard dan vaak een uitdaging. In mijn opinie is dat dan ook geen goede keuze. Wanneer je het geld niet hebt, dan dien je het ook niet via een creditcard uit te geven.