Lange termijn investering

Als ik soms met vrienden praat over beleggen, dan is hun reactie al snel: Dat is niks voor mij. Dat is veel te moeilijk en daar heb ik geen verstand van. In mijn opinie is dit erg zonde. Beleggen hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn. Zeker als je jezelf richt op een lange termijn investering, dan is het helemaal niet zo moeilijk.

Beleggingsportefeuille samenstellen

Je hebt verschillende keuzes om een beleggingsportefeuille samen te stellen. Je kunt zelf opzoek gaan naar aandelen, waarvan je verwacht dat deze goed zullen gaan presteren. Daarnaast is het dan ook nog verstandig om een aantal andere financiële producten toe te voegen, om zodoende voor een goede risicospreiding te zorgen. Je kunt hierbij denken aan staatsobligaties.

Ik moet toegeven dat dit wel de nodige kennis vereist. En daarnaast zal je ook de nodige tijd dienen uit te trekken, om jouw beleggingen in de gaten te houden. Het lastigste van alles is dan nog het bepalen van de juiste koop- en verkoopmomenten. Dit kan ook nog eens de nodige stress met zich meebrengen.

Beleggingsfondsen

Er is echter een veel eenvoudigere optie. Dit zijn beleggingsfondsen of beleggen via een vermogensbeheerder. Door te gaan beleggen in beleggingsfondsen heb je met bovenstaande bijna niks te maken. Je dient slechts een fonds, of wellicht meerdere fondsen uit te kiezen, waarin je gaat beleggen. 

Een kenmerk van het beleggen in beleggingsfondsen is dat je niet continue gaat aankopen en verkopen. Je investeert voor de lange termijn. Op deze manier is er sprake van beleggen voor de lange termijn en eenvoudig beleggen.

Vermogensbeheerder

Wanneer je over iets meer geld beschikt om te beleggen, dan is het wellicht interessant om dit te doen via een vermogensbeheerder. Een vermogensbeheerder zal dan actief met jouw geld aan de slag gaan, om dit vermogen te laten groeien. Daarbij is het uiteraard wel zo dat je jouw wensen kunt aangeven.

De vermogensbeheerder zal je hierbij ook adviseren wat in jouw situatie verstandige belegging zijn. 

Zeker als je niet al teveel interesse hebt om het financiële nieuws te volgen, of je hebt er simpelweg de tijd niet voor, dan is eenvoudig beleggen in mijn opinie de juiste keuze. 

Ook wanneer je iemand bent die snel in de stress schiet, dan is eenvoudig beleggen een goede lange termijn investering. Zeker op de korte termijn zal je altijd te maken krijgen met schommelingen. 

Lange termijn investering vermogensbeheer

Gespreid beleggen

Goed gespreid beleggen over verschillende sectoren is essentieel. Dit is eenvoudig te realiseren via beleggingsfondsen. Wel zijn er altijd risico`s verbonden aan het beleggen. Je hebt nooit 100% garantie dat je een positief rendement zal behalen. Zelfs niet over een langere periode, alhoewel die kans dan erg klein is.

Verstandig beleggen

Alleen beleggen met geld dat je kunt missen is een standaard advies. Zelfs als je denkt een mooi rendement te gaan behalen, dan kan het toch mis gaan. Ga dus ook zeker geen geld lenen om te gaan beleggen. Zorg daarnaast dat je eerst beschikt over een saldo op een spaarrekening, waarop je kunt terugvallen. Daarnaast kun je dan gaan werken aan jouw lange termijn investering.

Welke beleggingsfondsen kiezen?

Je dient nog wel een keuze te maken uit het aanbod van beleggingsfondsen. Je kunt hierbij kijken naar het historisch behaalde rendement. Dit zou ik zelf zeker doen, maar dit geeft uiteraard geen garanties voor de toekomst.

Daarnaast kan je ook beoordelen waarin jouw geld wordt belegd. Wellicht wil je vanuit ethische overwegingen niet in bepaalde industrieën investeren. Of misschien juist wel kiezen voor beleggingsfonds dat op duurzaamheid is gericht.

Ups en downs

Is dit een geheim om snel geld te verdienen? Beleggen is voor de lange termijn en eenvoudig. Je zult niet binnen een paar maanden, of zelfs een paar jaar, rijk worden. Daarnaast dien je jezelf ervan bewust te zijn dat er altijd sprake is van ups en downs. Ook bij een lange termijn investering.

Wanneer je voor de lange termijn gaat beleggen, dan zal je bijna zeker ook periodes meemaken, waarin het niet goed gaat op de beurs. Je zal dan de waarde van de beleggingen zien afnemen.

Is na het eerste jaar het rendement negatief? Dan is dit geen reden tot ongerustheid. Over een lange periode zal je doorgaans dit verlies weer goedmaken.

Beleggen ups en downs

Het verleden heeft ons geleerd dat de beurs altijd weer omhoog gaat. Je dient dan ook geen overhaaste beslissingen te nemen. Dit zal achteraf bijna altijd leiden tot spijt. Des te langer de termijn dat je gaat investeren, des te groter de kans op een positief rendement. Dit kunnen we niet vaak genoeg herhalen.

Wat is een lange termijn?

Zoals hierboven al meerdere malen aangegeven, des langer de termijn dat je gaat beleggen, des te groter de kans op een positief rendement. Historisch gezien leverde een termijn van 30 jaar altijd een positief rendement op. 

Dit zal wellicht voor veel mensen te lang zijn. Maar ook met 10 jaar en zeker met 20 jaar is de kans op een mooi rendement groot.