Eigen bedrijf starten zonder geld

Normaal gesproken dien je een startkapitaal te hebben om een eigen bedrijf te starten. Een eigen bedrijf starten zonder geld beperkt de mogelijkheden. Maar dat wil absoluut niet zeggen dat dit onmogelijk is. 

Wat zijn de beste opties om geld te verdienen met een eigen bedrijf, zonder dat je veel hoeft te investeren?

Geen geld en toch een eigen bedrijf starten

De meeste mensen denken dat ze veel geld nodig hebben om een eigen bedrijf te starten. En daarnaast zijn mensen ook huiverig om het risico te nemen om een eigen bedrijf te starten. 

Persoonlijk kan ik dat goed begrijpen. Zeker als je op dit moment een goed betaalde baan hebt. Waarom zou je dat op het spel zetten om een eigen zaak te beginnen?

Dit neemt niet weg dat er toch veel mensen zijn die ervan dromen om een eigen onderneming te bezitten. Maar durf je de stap te zetten?

Een eigen bedrijf starten naast een baan

Aan de ene kant is dit een goede en veilige keuze. Je geeft niet direct jouw baan en inkomen op om als ondernemer aan de slag te gaan. 

Ben je niet succesvol met jouw eigen bedrijf, dan is er niet veel verloren. Je hebt dan nog jouw baan waarop je kan terugvallen.

Aan de andere kant is het niet altijd even eenvoudig om een eigen bedrijf met een vaste baan te combineren. Op die manier dien je jouw aandacht tussen beiden te verdelen en loop je het risico om beide half te doen, want doorgaans niet leidt tot goede resultaten.

Wil je toch jouw dromen werkelijkheid laten worden?

Wanneer jij ervoor kiest om een eigen zaak te starten, dan zou ik dan geval aanraden om er voor te kiezen een online business te starten.

Een eigen bedrijf starten zonder geld is via het internet heel goed mogelijk.

Je hebt bijna. of helemaal geen kapitaal nodig, om als ondernemer aan de slag te gaan. Dat geldt natuurlijk niet voor alle type ondernemingen. Ga je een webshop beginnen dan heb je doorgaans voorraden nodig die je dient in te kopen. Deze optie valt dan ook af om een eigen bedrijf te starten zonder geld.

Dromen eigen bedrijf

Wat zijn jouw beste opties om zonder kapitaal een bedrijf te starten?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Bij de hieronder genoemde opties heb je eigenlijk alleen 50 euro nodig voor de inschrijving bij de kamer van koophandel. Wij hebben ze verschillende opties op een rij gezet.

Ga aan de slag als zzp`er

Er zijn voldoende beroepen die zich ervoor  lenen om als zzp`er aan de slag te gaan. In bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en in de bouw wordt er tegenwoordig veel met zzp`ers gewerkt. Maar ook in het onderwijs zie je steeds meer zzp`ers. 

Ga je echter een vaste baan invullen als zzp`er zijnde, dan voelt dat niet echt als ondernemen.

Daarentegen, ga je bijvoorbeeld aan de slag als boekhouder en heb je verschillende klanten, dan zal je jezelf wel ondernemer voelen. En uiteindelijk is dat waar je van droomde. Een echte ondernemer zijn met een eigen bedrijf.

Voordelen

 • Je hebt de vrijheid om te kiezen welke opdrachten je wel aanneemt en welke niet.
 • Als er veel vraag is naar hetgeen jij aanbiedt en jij bent echt goed, dan kan je behoorlijk hoge tarieven in rekening brengen.

Nadelen

 • Je zult op zoek moeten gaan naar klanten en opdrachten. Dit is niet altijd even eenvoudig en kan tijdrovend zijn.
 • Het kan behoorlijks stressvol zijn indien je niet genoeg opdrachtgevers kan vinden
 • Door de grote concurrentie staan de tarieven die zzp`ers kunnen berekenen sterk onder druk.

Starten met affiliate marketing

Via affiliate marketing verkoop je zelf geen producten. Je promoot producten van anderen. Op deze manier hoef je zelf geen producten in te kopen en je hoeft daarin dus ook niet te investeren. 

Voordelen:

 • Geen investering vereist.
 • Het is voor iedereen weggelegd. Je hebt absoluut geen diploma`s of technische kennis nodig.
 • Je loopt geen enkel risico. Het enige wat je kunt verliezen is jouw tijd.
 • Je  eenvoudig vanuit huis geld verdienen. Je hoeft in ieder geval geen kantoorruimte of dergelijke te huren.
Affiliate marketing

Nadelen

 • Er gaat wat tijd overheen voordat je daadwerkelijk geld gaat verdienen. Dit is niet altijd even eenvoudig om dan toch door te zetten. Je dient in mijn opinie gewoonweg 6 maanden te investeren voordat daadwerkelijk het geld binnenkomt.
 • Je bent enigszins afhankelijk van de affiliate programma`s die worden aangeboden. Promoot je een bepaald product, maar stopt het affiliateprogramma dan heb je daar weinig invloed op. In de praktijk zal dit wel meevallen omdat affiliate marketing alleen nog maar sneller zal gaan groeien in de toekomst.

Hoe affiliate marketing in zijn werk gaat kan je op onze pagina over de internet succes gids teruglezen. 

Online verkopen

Dit klinkt misschien niet direct als een eigen onderneming starten. Toch kan je hier goed mee beginnen. Door bijvoorbeeld producten via Bol.com te verkopen. Op deze manier hoef je niet zelf een webshop op te zetten, maar maak je gebruik van een bestaand platform.

Daarnaast is het grote voordeel dat je prima met één product kan beginnen. Op die manier hoef je slechts een klein bedrag te investeren in een voorraad. Daarna kan je dit prima gaan opschalen met meerdere producten. Op die manier kies je voor de geleidelijke weg om een onderneming te starten.

Voordelen

 • Het is ontzettend leuk om te doen.
 • Je kan van start met een kleine investering van een paar honderd euro.
 • Het is heel eenvoudig om op te schalen nadat je de eerste producten succesvol hebt verkocht.

Nadelen

 • Je dient de juiste producten te vinden die je kan verkopen. Dit is niet altijd even eenvoudig.
 • Je dient zelf de klantenservice te doen. Het versturen van producten kan je uitbesteden, maar bij vragen dien je deze zelf te beantwoorden.

Algemene tips voor het starten van een onderneming zonder investering

Begin niet direct met allerlei spullen aan te schaffen. Een computer of laptop en mobiele telefoon heb je hoogstwaarschijnlijk al in je bezit.

Gebruik deze dan ook gewoon voor jouw eigen onderneming, in plaats van deze nieuw aan te schaffen.

Ga je aan de slag als zzp`er waarbij je gereedschappen nodig hebt om je werk uit te voeren, dan zou je ook eerst kunnen kijken of je deze bijvoorbeeld kan huren. Op die manier geef je niet direct een groot bedrag uit voor de aanschaf van deze gereedschappen.

Tips eigen bedrijf starten

En heb je echt een kantoor of werkruimte nodig, of kan je in jouw huis bijvoorbeeld een slaapkamer als kantoor gebruiken, of de garage als werkplaats.

Persoonlijk ben ik van mening dat het als startende ondernemer erg belangrijk is om voorzichtig met het aanwezige geld om te gaan. Er bestaat altijd een kans dat je niet gaat slagen als ondernemer. Op  die manier vergroot je echter wel de kans van slagen.

Mijn persoonlijke tip

Waarom zou je niet beginnen met affiliate marketing? Je hoeft helemaal niks te investeren. Naast dat je hier je geld mee kan verdienen leer je ook ontzettend veel over hoe je een website dient op te zetten en hoe je bezoekers trekt.

In het geval dat je na verloop van tijd toch besluit dat dit voor jou niet de juiste keuze was, wat mij zeer zou verbazen, dan kan je altijd de opgedane kennis inzetten voor een andere onderneming.

Welke onderneming kan namelijk tegenwoordig nog zonder eigen website? 

Bij een eigen bedrijf beginnen zonder geld, dien je ook niet te vergeten dat je waarschijnlijk het eerste jaar nog geen volledig inkomen zult verdienen. Je zal waarschijnlijk met weinig geld dienen rond te komen, maar je moet natuurlijk wel kunnen leven. Het is dan ook verstandig om een berekening te maken hoeveel euro per maand je dient te verdienen om de rekeningen te kunnen betalen.