Dropshipping wint nog steeds aan populariteit. Veelal heeft een klant zelfs niet in de gaten dat het om dropshipping gaat. Maar hoe werkt deze methode van online verkopen nu eigenlijk in de praktijk. En nog belangrijker, kan dit je echt geld opleveren?

Dropshipping

Wat is dropshipping?

Je maakt als verkoper simpelweg gebruik van de voorraden van een andere partij. Stel je begint een webshop. Normaal gesproken dien je dan eigen voorraad in te kopen. Je kan echter ook een fulfilment partner zoeken, die dit voor jou regelt. Wanneer je een bestelling ontvangt, dan stuur je deze door naar jouw dropshipping partner. 

Dit bedrijf zorgt er dan voor dat het product rechtstreeks bij de klant terechtkomt. Dit is de fulfillment method method en daar heb jezelf niks mee van doen. Daarnaast koop jezelf pas het product op het moment dat je het verkocht hebt. Je hoeft dus geen voorraden in te kopen. Dit is direct de hoofdreden waarom dit een populaire methode van online verkopen is.

Visueel ziet het er als volgt uit:

Wat is dropshipping

De geldstromen, het betalen van de leverancier en het ontvangen van het factuurbedrag ziet er als volgt uit. Vergeet niet dat je alleen de leverancier dient te betalen wanneer je daadwerkelijk iets verkoopt. Daarnaast, door direct een betaling te ontvangen via bijvoorbeeld Ideal, hoef je het bedrag zelfs niet voor te financieren.

Dropshipment betalingen

Voordelen van verkopen via een dropshipment

Zoals hierboven al aangegeven, is het grote voordeel dat jezelf geen producten hoeft in te kopen. Daardoor is de investering voor het beginnen van een webshop vele malen lager. Ook loop je geen risico dat je producten niet verkocht krijgt. Dit is een risico dat ondernemers nogal eens onderschatten.

Doordat je geen voorraden hoeft in te kopen, wat een investering vergt, kan je op deze manier ook een breder assortiment aanbieden. Dit is tegenwoordig ook erg belangrijk. 

Mensen kopen het liefst alles op eenzelfde plek. Wanneer je concurreert met een webshop met een veel groter aanbod, dan wordt dit erg lastig.

Nadelen van deze manier van verkopen

Het zijn echter niet alleen maar voordelen die verbonden zijn aan het op deze manier verkopen. De nadelen zijn de volgende.

Lagere marges

De marges zullen lager liggen, doordat de dropshipper ook zijn marge neemt. Daarnaast zal je te maken krijgen met veel concurrentie. Het is nu eenmaal een aantrekkelijke manier van online verkopen, waardoor veel mensen en bedrijven dit doen. 

Doordat het om eenzelfde product gaat, is de prijs een belangrijk instrument om op te concurreren. Je ziet dan ook dat populaire producten vaak snel in prijs zakken.

Retouren

Het belangrijkste aandachtspunt bij dropshippen zijn de retouren. Veel dropship leveranciers nemen namelijk geen product terug. Doordat jij als ondernemer zijnde producten inkoopt, gaat het om een zakelijk transactie. Hierdoor bestaat niet het recht op retour zoals we dit bij particuliere transacties kennen.

Daarentegen verkoop jij wel aan particulieren, waardoor zij wel het recht hebben om zonder opgaaf van reden, een product te retourneren. Hierbij nemen veel dropshippers het standpunt in, dat dit jouw risico is. Jij zult dus de producten retour ontvangen. Wanneer je producten gaat verkopen, waarbij er is sprake is van veel retouren, dan zal je na verloop van tijd met behoorlijk wat producten komen te zitten. Het is dan de vraag hoe je deze weer verkocht krijgt.

Retouren ontvangen

Bij bepaalde producten ligt het retourpercentage erg hoog. Hierbij dien je vooral te denken aan kleding en schoenen. In mijn opinie zijn dit dan ook producten die niet echt geschikt zijn om dropshipping mee te beginnen.

Tips en adviezen

Veel mensen beginnen met dropshipping, omdat ze denken dat ze op deze manier snel geld kunnen verdienen, zonder dat zij risico lopen. Hierbij worden er dan ook lukraak producten verkocht, waar niet goed over is nagedacht. Je ziet dan vaak dat de verkopen erg tegenvallen. Je dient dan ook eerst gewoon een goed plan te maken voordat je hiermee aan de slag gaat.

1. Selecteer de juiste producten

Ten eerste dien je er goed over na te denken, welke producten je nu eigenlijk wilt gaan verkopen. Hierbij dien je een analyse uit te voeren om te zorgen voor een goede beslissing. 

A. Goedlopende producten selecteren

Er is bijvoorbeeld data beschikbaar via de website Boloo, wat inzicht geeft in de verkoopcijfers van Bol.com. Op die manier kun je achterhalen welke producten goed verkocht worden.

B. Concurrenten analyseren

Dit alleen is echter niet voldoende. Je dient ook te kijken naar de concurrenten. Op de een of andere manier dien je deze concurrenten te verslaan. Hierbij is het van belang naar de reputatie van de concurrenten te kijken. Een concurrent verslaan die al lang actief is en een goede reputatie heeft, wordt moeilijk.

C. Prijsniveau analyseren

Ten derde is er nog het prijsaspect. Je dient uiteindelijk geld over te houden. Hierbij dien je niet te vergeten, dat indien je gaat verkopen via Bol.com of Amazon, dat je dan ook nog commissie dient te betalen aan het platform. 

Als producten nu al verkocht worden waarbij er een minimale marge overblijft, dan is het geen goed idee om als nieuwe verkoper toe te treden tot deze markt.

2. Een betrouwbare dropship leverancier uitzoeken

Het vinden van de juiste dropshipping leverancier voor jouw dropship bestellingen, is wellicht het allerbelangrijkste. Zoals hierboven al aangegeven, is het vaak zo dat jij degene bent die verantwoordelijk is voor het afhandelen van de retouren. Ga je samenwerken met een leverancier die geen goede kwaliteitsproducten levert, dan zal je veel retouren gaan ontvangen.

Kleine of grote partner uitkiezen?

Je hebt de keuze te gaan werken met een grote partij, zoals VidaXL, die talloze producten in hun assortiment hebben, of met een kleinere leverancier.

Het grote voordeel van VidaXL dropshipping, is dat hun supply chain hier helemaal op ingericht is. Zij weten precies wat zij moeten doen bij het ontvangen van een dropshipment bestelling en hebben alle processen geautomatiseerd. Het nadeel is dat veel verkopers gebruik maken van VidaXL waardoor je bijna zeker bent, dat je geen unieke producten gaat verkopen. Samenwerken met een kleinere partner, zorgt ervoor dat jouw producten in ieder geval iets unieker zijn.

Dropship leverancier kiezen

Dit zal de marges ten goede komen. Wel zal dan wellicht het proces van het versturen van bestellingen iets minder gestroomlijnd verlopen.

3. Verkopen via een platform

Dropshipping in Nederland wordt veelal gedaan via Bol.com. Omdat Bol.com per maand meer dan 50 miljoen bezoekers ontvangt, kun je op deze manier al snel jouw producten gaan verkopen. Begin je met een eigen webshop, dan dien je er eerst voor te zorgen dat je ook echt bezoekers gaat krijgen op jouw website.

Dit kan best een uitdaging zijn en hier gaat zeker tijd overheen.

Persoonlijk ben ik voorstander van het inzetten van verschillende kanalen. Bol.com geeft als voordeel dat je eigenlijk vanaf dag 1 al verkopen kunt realiseren. Je bouwt echter niet echt een bedrijf op, dat je later zou kunnen gaan verkopen. Dit is bij webshop wel het geval. Een goedlopende webshop is gewoon veel geld waard.

Verkopen via een platform

Het is een goede methode om geld te verdienen met een website. Daarnaast ben je minder afhankelijk van Bol.com. Want stel dat op een gegeven moment Bol.com besluit om een andere richting op te gaan, waarbij je jouw producten niet langer kunt verkopen, dan ben je direct al jouw inkomsten kwijt. 

Daarnaast zijn platformen zoals Bol.com en Amazon erg machtig. Amazon heeft de reputatie om goedlopende en winstgevende producten zelf te gaan verkopen. Doordat zij zichzelf geen  commissie hoeven te betalen, is dit concurrentie waar je maar heel moeilijk van kunt winnen.

Social media inzetten

Naast het gebruik van een platform en een eigen webshop, kun je ook nog social media gaan inzetten. Ook al besluit je om niet direct via social media te gaan verkopen, dan nog is het verstandig om verschillende social media pagina`s op te zetten, om jouw webshop te ondersteunen. Dit is vandaag de dag bijna onmisbaar.

Zelf aan de slag gaan

Dropshipping beginnen is in mijn opinie nog steeds een goed idee. Doordat de benodigde investering minimaal is en je via Bol.com bijna per direct verkopen kunt realiseren, kun je direct beginnen met geld verdienen.

Maar pak het wel goed aan. Doe onderzoek zodat de producten die je wilt verkopen, ook echte goede producten zijn om te verkopen.

Een training volgen

Wanneer je echt serieus aan de slag wilt, dan zou ik eerst een training gaan volgen op het gebied van dropshipping. Er zijn in Nederlande meerdere mensen die echt miljoen hebben verdiend via deze methode van online verkopen. Een aantal van hen heeft inmiddels ook een training gelanceerd. In deze trainingen leren zij jou exact hoe zij dit hebben gedaan. 

Wat de valkuilen zijn en wat de factoren zijn die jou succesvol maken, leer je in een dergelijke training. Vaak zit het hem in de kleine details die het verschil maken. En deze details kan je alleen leren van de mensen, die ook echt zelf actief zijn geweest in deze markt. 

Je hebt de keuze uit trainingen specifiek gericht op Nederland, maar ook zijn er veel Engelstalige trainingen. Mijn voorkeur gaat uit naar de Nederlandse trainingen, omdat deze specifiek gericht zijn op de Nederlandse markt. De Nederlandse markt is toch weer geheel anders dan bijvoorbeeld de Amerikaanse markt. 

Meer weten over de ins en outs van dropshipping? Bekijk dan eens het gratis webinar van Joshua Kaats, de Nederlandse dropshipspecialist.

Bekijk nu het gratis webinar!

Dat neemt niet weg dat je ook van een Amerikaanse training het nodige kunt leren. Jouw Engels dient dan wel dusdanig te zijn, dat je een dergelijke training goed kunt volgen. Je zal te maken krijgen met Engelse termen zoals sell products, shipping the product en customer orders. 

Je kunt overigens overigens ook jouw dropshipping ook richten op de Amerikaanse markt. Het grote voordeel is dan dat je een grotere markt tot je beschikking hebt. Daarnaast zijn Amerikanen koopziek in vergelijk met Nederlanders. Wel is de concurrentie veel malen groter. Het is dus lastiger om succes te behalen. Maar indien je succesvol bent, dan zal je ook echt binnenlopen.

Onderhouden van klantencontact

Uiteindelijk ben jij de verkoper van een product. Customer service is dan ook jouw verantwoordelijkheid. Hier dien je rekening mee te houden. De grootste fout die je kunt maken, is bij een klacht te verwijzen naar jouw dropship leverancier. Daar heeft een klant niks mee van doen en dat is jouw verantwoordelijkheid. 

Samenwerken met een buitenlandse leverancier

In principe houdt niets je tegen om een dropship leverancier van buiten Nederland te zoeken. Wanneer je bijvoorbeeld een leverancier vanuit China kiest, dan zullen de marges wellicht hoger zijn.

Je krijgt dan echter wel te maken met lange levertijden. Dit is iets wat vandaag de dag eigenlijk niet meer kan. 

Ook wordt het allemaal complexer. Je zult te maken krijgen met douaneformaliteiten en het toezicht houden op de kwaliteit is ook niet eenvoudig. Dropshipping producten leveren met een lage kwaliteit, zal je op zeker geen succes en geld gaan opleveren. 

Dropshipping Nederland

De kans is zelfs groot dat je dermate veel retouren gaat ontvangen, dat het je uiteindelijk veel geld gaat kosten. Goede kwaliteit is een belangrijk onderdeel van het business model dat je dient te hanteren. 

Persoonlijk zou ik dan ook kiezen voor leveranciers van binnen de Europese Unie. Dit maakt niet alleen het proces eenvoudiger, je zorgt er ook voor dat de levertijden niet te lang worden. Om een partner binnen Europa te vinden kun je gewoon eens Googlen op de woorden dropshipping suppliers.  Maar ook in goede trainingen wordt er veel aandacht besteed aan het vinden van een goede dropship leverancier.