Beleggen in aandelen

Het beleggen in cryptocurrencies, CFD`s, turbo`s en dergelijke wordt steeds populairder. In mijn opinie is voor veel mensen het beleggen in aandelen echter nog steeds de beste optie.

Hoge rendementen en hebzucht

Veel mensen worden aangetrokken door de hoge rendementen die je kunt behalen met de handel in bijvoorbeeld cryptocurrencies. Dit zorgt er zelfs voor dat mensen roekeloos worden. Al op de universiteit heb ik geleerd, dat beleggen iets is wat je voor de lange termijn doet. 

Door een gestaag rendement zal het vermogen blijven groeien. Als je een rendement van bijvoorbeeld 5% realiseert, dan zal je verstelt staan van hoe snel vermogen kan gaan groeien.

Echter, voor veel mensen is 5% niet genoeg. Zij willen hun geld zo snel mogelijk verdubbelen. Echter, dit brengt per definitie met zich mee, dat je dan ook tegen grote verliezen aan kunt lopen. 

Wat je dan ook regelmatig ziet, is dat mensen die beginnen met het beleggen in producten zoals crypto of CFD`s, in het begin nog wel goede rendement behalen. Dit leidt er echter dan toe, dat zij nog grotere risico`s gaan nemen, waardoor de winsten weer snel verdampen. Het is niet voor niks, dat meer dan 80% van de mensen die handelen in CFD`s, uiteindelijk verlies leiden.

Het risico bij beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen is uiteraard ook niet zonder risico. Een goede risicospreiding is dan ook essentieel. Dit kun je vrij eenvoudig realiseren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor indexbeleggen. 

AEX Beleggen houdt in dat je direct een goede risicospreiding hanteert. Daarnaast kun je er zelfs voor kiezen, om jouw vermogen over meerdere indexen te spreiden, zodat het risico nog verder zal afnemen. 

Welke aandelen kiezen?

Dit is de hamvraag bij het beleggen in aandelen. Aandelen op de beurs kopen is vrij eenvoudig. Maar welke aandelen zou je nu moeten kopen?

Je weet vantevoren nooit zeker, welke aandelen het goed zullen gaan doen. Het belangrijkste zijn de toekomstverwachtingen van een bedrijf.

Daarbij kan het zelfs zo zijn, dat aandelen van op dit moment nog verliesgevende bedrijven, enorme stijgingen gaan laten zien. 

Tesla is hiervan een goed voorbeeld. In tijden dat de verliezen bleven oplopen, bleef de koers van de aandelen maar stijgen. Voordat Tesla winst had gemaakt, was het bedrijf al meer waard dan Volkswagen. Als je hier goed over nadenkt, dan is dit redelijk absurd.

Welke aandelen kiezen

 Je kunt natuurlijk ook investeren in aandelen die wat minder bekend zijn en wat minder vaak in het nieuws komen. Zorg dan dat je genoeg kennis hebt over het bedrijf en de sector.

De verschillende waarden van een aandeel

Je zult verschillende begrippen tegenkomen, wanneer je gaat beleggen in aandelen. Zo wordt er vaak gesproken over de nominale waarde van een aandeel. De nominale waarde van een aandeel, is de waarde waarvoor de aandelen ooit zijn uitgegeven door het bedrijf. 

Daarnaast wordt er ook regelmatig gesproken over de boekwaarde van een aandeel. Dit is het eigen vermogen van een onderneming gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. 

Voor een belegger zijn deze waarden eigenlijk niet zo heel erg relevant. Het gaat om de actuele waarde van een aandeel. En het belangrijkste is de toekomstige waarde van een aandeel. Deze waarde wordt bepaalt op basis van de toekomstverwachtingen. 

Stel je hebt een farmaceutisch bedrijf, dat in de nabije toekomst een veelbelovend medicijn zal gaan lanceren. Dit heeft geen effect op de nominale waarde of boekwaarde per aandeel. Wel zal dit effect hebben op de toekomstige winstverwachtingen, die dan in ieder geval gedeeltelijk in de aandelenkoers zullen worden verwerkt. 

Het belang van een lange termijn plan

Voordat je gaat beginnen met beleggen, dien je voor jezelf vast te stellen wat nu eigenlijk het doel is en waarom je wilt gaan beleggen. Je kunt namelijk op verschillende manieren beleggen, die elk weer beter passen bij bepaalde doelstellingen. Het beleggen in aandelen en obligaties is met name geschikt voor het opbouwen van een vermogen op langere termijn.

Voor een hoger rendement, dien je jezelf te gaan toeleggen op andere, risicovollere producten. De vraag is, als je bijvoorbeeld vermogen wilt opbouwen om over een jaar of twintig te kunnen stoppen met werken, of dit dan wel de juiste manier is om te gaan beleggen. Wil je snel financieel onafhankelijk worden, dan is het waarschijnlijk wel zaak om te kiezen voor beleggingen met een hoog risico.

Kan jij met stress omgaan?

Wanneer jouw beleggingen minder waard worden en dit vervolgens leidt tot slapeloze nachten, dan dien je jouw strategie ook te heroverwegen. Handel dan ook nooit uit emotie.

Persoonlijkheid is erg belangrijk bij het bepalen van een passende beleggingsstrategie. Wat voor type belegger ben jij? Schiet jij direct in de stress wanneer koersen beginnen te dalen? Dan zou je wellicht beter kunnen beter kiezen voor mindere risicovolle beleggingsproducten. Beleggingsfondsen zijn dan waarschijnlijk beter geschikt. Want ook een koers van een individueel aandeel kan sterk dalen of stijgen.